fredag 31 december 2010

Google - Tankar och idéer del II

Vad mer kan Google erbjuda till en rik och varierad undervisning? Ju mer man gräver desto fler skatter hittar man och det verkar aldrig ta slut. Känd för sitt öppna sinne och sina uppfinningsrika utvecklare kommer Google alltid upp med bedårande bra nyheter. Och det bästa stället att hitta dem är på Google Labs. Men även Googles "gamla" tjänster och program är mycket användbara.

Google Labs

Här hittar man alla experiment och nyheter som Google jobbar med. Det är inte säkert att det man hittar den ena dagen finns kvar dagen därpå ty allt där är på teststadiet. Men det hindrar en inte att ta en titt i dess utbud.

- breadcrumb.googlelabs.com
Den här hemsidan fick min uppmärksamhet direkt. Vad gör ungdomarna när de inte pratar eller sms:ar i mobilen? Jo, de surfar och spelar med den. Och som lärare vill man hänga med i utvecklingen och inte stå utanför dagens verklighet. Därför har man skapat den här sidan. Här kan man skapa "easy-to-use mobile learning applications" utan några programmeringskunskaper. Kan man däremot lite programmering kommer man riktigt långt. Precis som allt annat i Google Labs är detta fortfarande på teststadiet men det ser lovande ut
.

Grupparbete? Google Wave!

En fördel med Google Docs är att man kan dela med sig ett dokument utan att behöva skicka det fram och tillbaka via e-post. Men det kan ändå inte betraktas som den ultimata lösningen för ett grupparbete. Därför har Google kommit på Google Wave (wave.google.com) där man kan samarbeta smidigt och enkelt utan att slösa bort tid i onödig väntan. Google Wave visar sig vara suverän för grupparbeten i alla möjliga ämnen men även för annat utanför skolan.
Man kan se hur det fungerar här: www.youtube.com/googlewave


Google Earth

Ett mycket intressant program som, till skillnad från det mesta från Google, måste laddas ned på datorn. Kanske inte så mycket användbart för just språkundervisningen men det kan vara perfekt för ämnen som bl.a. geografi, historia, astronomi och biologi. Här kan man skapa och spara olika rundturer och flygsimulationer och tillägga egna kommentarer och information från olika källor (t.ex. Wikipedia). Om man vill slippa nedladdningen och kan nöja sig med något enklare rekommenderas Google Maps istället.

Google Docs

De flesta känner redan till Google Docs. Innan Google Wave dök upp var detta det bästa när man skulle göra ett arbete med två eller flera elever. Läraren har möjlighet att hålla koll på vem som har gjort vad och även lägga till kommentarer under arbetets gång. Google Docs är kompatibelt till de flesta filerna och har fördelen med att man kan hantera sina dokument direkt på Internet. Visst har det vissa begränsningar men de blir färre och färre.

Vad som egentligen intresserade mig här var möjligheten att skapa formulär på ett enkelt sätt. Man kan dela med sig av formuläret via e-post eller som en länk på en hemsida. Därefter kan man se svaren på ett smidigt sätt i form av en lista eller som ett diagram. Svaren blir anonyma och därför kan detta användas som en form av kursutvärdering. Man kan också skapa diagnoser som visar klassens utveckling utan att ta hänsyn till någon enstaka elev. Vill man dock hålla koll på enskilda svar bör man skapa ett formulär per elev och skicka dem individuellt. Det krävs mer jobb men det kan vara lönsamt.
_ _ _

Det här året lider mot sitt slut och likaså gör min undersökning om Google i undervisningen. Nästa år börjar jag med nästa steget i min lilla forskning och jag hoppas att det kommer att bli minst lika spännande som det har varit hittills. Just wait and see!

Gott nytt år!

Idéer, kommentarer och åsikter är alltid välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar